Eses Sándor

Eses Sándornak hívnak, sajna már nem az ifjú korosztályhoz tartozom. A klubba 76 óta járok, kisebb megszakításokkal szinte folyamatosan. Szerintem én vagyok a legtávolabbi rendszeres klubba járó. A feleségemet idejövet a vonaton ismertem meg 81-ben, egymás mellé szólt a jegyünk.
A repüléssel való ismerkedés a 60-as években kezdődött, kora gyermekkorom egybeesett a hazai szuperszonikus repülés kezdetével. Taszár közelsége és a kalocsai helikopterezred Mi-6-os éjszakai 12 gépes útvonalrepülései adták a hang- és látványeffekteket ehhez. Aztán jöttek az iskolában kapható Kranich papírmakettek. És 67-ben karácsonyra jött a VEB Tu-104, ami végleg pályára állított. Aztán jött a vitorlázás Kaposújlakon, majd a sikertelen felvételi Nyíregyházán; maradtam vasutas.
A klubban nagyon sok érdekes embert, repülésben kiváló szakembereket, veteránokat, makettezőket ismertem meg, olyanokat is, akikről és akiktől korábban csak olvastam a Repülés, Modellezés újságban. Részt vettem az első hazai makettversenyen, amit a csehszlovák kultúra Rákóczi úti házában rendeztek, stabil második helyet elérve Budai Laci MiG-17PF (Debrecen) után dioráma kategóriában egy KP Po-2 vel (HA-PAW). A harmadik a Pesák Tibi lett szintén Po-2-vel.
Talán a hazai makettpiac szerénysége, talán a kiadatlan típusok sokasága késztetett, hogy 85-ben elkezdtem kiadni vákuumos maketteket. Az első egy He 70-es volt 1:72-ben, aztán jött még vagy 8 db. A szovjet típusokat szerette a Broz átvenni tőlem a Lajta túlsó partján, jól be lehetett vásárolni belőle mindenféle makettet. Aztán már csak MKHL magyar átalakítók, makettek jöttek. A legutóbbi a műgyanta Ju 86 1:48-ban: örülök, hogy készen van.
Elég nagy fotó- és háttéranyag gyűlt össze nálam. Néha, ha keresek valamit, ledöbbenek. A szekrényben lévő makettekkel ugyanez a helyzet. Kedvenc harci, utas, szállító, kiképző repgépek, helikopterek, hajók, harckocsik, mindig ki tudnak adni valamit, ami nélkül nem élet az élet.
A hosszú idő alatt sokan eltávoztak közülünk, jöttek fiatalok, ahogy kell, de én még most is számolgatom, mikor lesz első szombat.

Az éppen elkészült 1:48-as Ju 86 K-2 makettemmel