Molnár László

Üdv mindenkinek, Molnár László RBK-tag vagyok. A repüléssel először kiskoromban találkoztam, nagyapámék háza fölött már elég alacsonyan repültek a Ferihegy felé tartó gépek. Később máshova költözve már a lacházi vadászezred gépei és a kalocsai helikopteresek „adták a műsort”, szóval volt mitől megfertőződni. Aztán egyszer csak a karácsonyfa alatt ott várt egy összeragasztható repülőmakett, egy Tu-104-es, ezzel elindult makettépítő „karrierem” is. Így nem csoda, hogy érettségi után célba vettem a Pestvidéki Gépgyárat, ahol aztán repülőgép-szerelőként vizsgáztam, majd dolgoztam is (25 évet töltöttem ott, később meg a Lufthansa Technik-nél 15-öt).

Valamikor 1976-ban szólt egyik kollégám (aki már akkor is K. Bubu névre hallgatott), hogy van egy RBK nevű klub, ahol mindenféle repülés-kedvelők, pilóták, veteránok, műszakiak és „kívülálló civil” makettezők találkozhatnak. Így 1976 szeptemberében kíváncsian ellátogattam egy klubnapra, hátha érdekes lesz, egy délutánt csak megér?! Itt aztán olyan emberekkel találkoztam, olyan élményekkel gazdagodtam, hogy azóta is ritkán (és sosem önként) hagytam ki klubtalálkozót. Ezzel vált lehetővé hogy érdekes, repülésről és repülőgépekről szóló előadások sokaságát hallgathattam meg, és hasonló érdeklődésű emberekkel megismerkedve, barátságokat kötve kiélvezhessük makettező-szenvedélyünket, később kiállításokat, versenyeket rendezhessünk.

Így hozta azt is jó sorsom (meg az RBK!), hogy személyesen találkozhattam olyan repülős-legendákkal mint Rotter Lajos „Lulu bácsi”, több addig csak újságból ismert pilótával, SAÉ-val (Simóné Avarosi Éva) és Winkler Laci bácsival (akiknek cikkeit a Repülés-ben olvastam), később volt Puma-pilótákkal, köztük Tobak Tibor „Cica bácsival” is. Így számomra gyorsan eldőlt hogy érdemes volt oda ellátogatni, így aztán azóta is visszajáró törzstag vagyok. Szóval tudom javasolni hogy akit a repüléstörténet, repüléstechnika, szakirodalom, makettezés érdekel – találkozzunk a ReBeKá-ban minden hónap első szombatján déli 12-től, én biztos ott leszek!

Sziasztok,
Molnár Laci
(még Lulu bácsi okított ki bennünket mikor egyik harmadannyi évet se megélt fiatal tagunk „Rotter úr”-ként is alig merte megszólítani, hogy „Ez itten repülősök baráti köre, és egy baráti körben tessék mindenkinek tegeződni!”, szóval itt azóta is ez a szokás)
Címem: lmolssm@freemail.hu

Ez vagyok én a ferihegyi Lufthansa-hangárban egy Airbust támasztva (elég hideg és esős nap lehetett odakint)
Mosonmagyaróvári makett-versenyen zsűrizés közben, RBK jelvényes pólóban

Molnár László emlékére